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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos / UEP-Recife; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
28/11/2016 |
Data da última atualização: |
24/05/2017 |
Autoria: |
SIQUEIRA, D. S.; MARQUES JÚNIOR, J.; TEIXEIRA, D. DE B.; MATIAS, S. S. R.; CAMARGO, L. A.; PEREIRA, G. T. |
Afiliação: |
DIEGO SILVA SIQUEIRA, UNESP; JOSÉ MARQUES JÚNIOR, UNESP; DANIEL DE BORTOLI TEIXEIRA, UNESP/FCAV; SAMMY SIDNEY ROCHA MATIAS, UEPI; LIVIA ARANTES CAMARGO, UNESP; GENER TADEU PEREIRA, UNESP/FCAV. |
Título: |
Magnetic susceptibility for characterizing areas with different potentials for sugarcane production. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 51, n. 9, p. 1349-1358, set. 2016. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Susceptibilidade magnética para a caracterização de áreas com diferentes potenciais de produção de cana-de-açúcar. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to evaluate the use of magnetic susceptibility for characterizing the spatial variability of soil attributes and identifying areas with different potentials for sugarcane (Saccharum spp.) production. Samples were collected at 110 points (1 per 7 ha) in the layers of 0.00?0.20 and 0.20?0.40 m, to determine the magnetic susceptibility and physical and chemical attributes of the soil. Fiber content, sucrose polarization (POL), and sugarcane yield were determined in 33 points. The spatial variability model for magnetic susceptibility was 63 and 22% more accurate in delimiting soil potential for sugarcane production than soil physical and chemical attributes at the 0.0?0.2 and 0.2?0.4-m layers, respectively. The spatial variability map for magnetic susceptibility was strongly correlated with clay (0.83 and 0.89, respectively, for the layers) and sand contents (-0.84 and -0.88); moderately correlated with organic matter (-0.25 and -0.35), sum of bases (-0.46 and 0.37), cation exchange capacity (0.22 and 0.47), pH (-0.52 and 0.13), and POL (0.43 and 0.53); and weakly correlated with sugarcane yield (0.26 and 0.23). Magnetic susceptibility can be used to characterize the spatial variability of soil attributes and to identify areas with different potentials for sugarcane production. |
Palavras-Chave: |
Correlação espacial; Geoestatística; Indirect quantification; Mapeamento detalhado; Pedometrics; Quantificação indireta; Scaled semivariogram; Semivariograma escalonado; Spatial correlation. |
Thesaurus Nal: |
Geostatistics. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/150734/1/Magnetic-susceptibility.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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2. | | PELUCO, R. G.; MARQUES JÚNIOR, J.; SIQUEIRA, D. S.; PEREIRA, G. T.; BARBOSA, R. S.; TEIXEIRA, D. de B. Mapeamento do fósforo adsorvido por meio da cor e da suscetibilidade magnética do solo. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 50, n. 3, p. 259-266, mar. 2015. Titulo em inglês: Mapping adsorbed phosphorus through soil color and magnetic susceptibility.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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3. | | SIQUEIRA, D. S.; MARQUES JÚNIOR, J.; TEIXEIRA, D. DE B.; MATIAS, S. S. R.; CAMARGO, L. A.; PEREIRA, G. T. Magnetic susceptibility for characterizing areas with different potentials for sugarcane production. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 51, n. 9, p. 1349-1358, set. 2016. Título em português: Susceptibilidade magnética para a caracterização de áreas com diferentes potenciais de produção de cana-de-açúcar.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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4. | | CARMO, D. A. B. do; MARQUES JÚNIOR, J.; SIQUEIRA, D. S.; BAHIA, A. S. R. de S.; SANTOS, H. M.; POLLO, G. Z. Cor do solo na identificação de áreas com diferentes potenciais produtivos e qualidade do café. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 51, n. 9, p. 1261-1271, set. 2016. Título em inglês: Soil color for the identification of areas with different yield potential and coffee quality.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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5. | | DANTAS, J. S.; MARTINS FILHO, M. V.; MARQUES JUNIOR, J.; AMARAL RESENDE, J. M. do; TEIXEIRA, D. De B.; BARBOSA, R. S.; SIQUEIRA, D. S. Coeficiente de erodibilidade em sulcos e entressulcos de Argissolos coesos estimado pela cor do solo. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 49, n. 9, p. 700-707, set. 2014. Título em inglês: Coefficient of rill and interrill erodibility of cohesive Ultisols estimated by soil color.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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8. | | PELUCO, R. G.; MARQUES JÚNIOR, J.; SIQUEIRA, D. S.; PEREIRA, G. T.; BARBOSA, R. S.; TEIXEIRA, D. de B.; ADAME, C. R.; CORTEZ, L. A. Suscetibilidade magnética do solo e estimação da capacidade de suporte à aplicação de vinhaça. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 48, n. 6, p. 661-672, jun. 2013. Título em inglês: Soil magnetic susceptibility for estimating the support capacity to vinasse application .Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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9. | | BATTISTELLI, J. V. F.; TORRES JUNIOR, R. A. de A.; MEDEIROS, S. R. de; FIGUEIREDO, G. R. de; Ítavo, L. C. V.; SIQUEIRA, D. S.; SILVA, R. M. da. Desempenho de novilhos de diferentes grupos genéticos em confinamento. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 46., 2009, Maringá. Inovação científica e tecnológica em zootecnia: anais dos resumos. Maringá: SBZ: UEM, 2009. 3 p. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte. |
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10. | | BATTISTELLI, J. V. F.; TORRES JUNIOR, R. A. de A.; MEDEIROS, S. R. de; SIQUEIRA, D. S.; FIGUEIREDO, G. E.; SOUZA JUNIOR, M. D.; CURIEL JUNIOR, A. J.; TERAKADO, A. P. N. Avaliação de raças terminais e maternas na produção de animais cruzados do tipo three-cross – fase de cria. In: JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA GADO DE CORTE, 4., 2008, Campo Grande, MS. Anais [da]... Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2008. 1 CD-ROM. Editores técnicos Valdemir Antônio Laura, Paulo Henrique Nogueira Biscola. 2 p. 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte. |
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11. | | VASCONCELOS, V.; MARTINS, E. de S.; CARVALHO JÚNIOR, O. A. de; MARQUES JÚNIOR, J.; SIQUEIRA, D. S.; COUTO JÚNIOR, A. F.; GUIMARÃES, R. F.; GOMES, R. A. T.; BRAGA, A. R. dos S. Modelo de evolução pedogeomorfológica da Serra da Canastra, MG. Revista Brasileira de Geomorfologia, v. 14, n. 2, 2013. p. 197-2012Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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12. | | SIQUEIRA, D. S.; TORRES JUNIOR, R. A. de A.; NIETO, L. M.; BATTISTELLI, J. V. S.; PESSOA, M. C.; VILELA, Y. C.; DELLA, J. B.; SILVA, R. M.; MENDES NETO, E. C. Identificação de indivíduos influentes, touros de baixo parentesco e escolha de uma sub-amostra de maior diversidade para ampliação de base genética do rebanho caracu da Embrapa. In: JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA GADO DE CORTE, 4., 2008, Campo Grande, MS. Anais [da]... Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2008. 1 CD-ROM. Editores técnicos Valdemir Antônio Laura, Paulo Henrique Nogueira Biscola. 2 p. 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte. |
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13. | | SAMUEL-ROSA, A.; DALMOLIN, R. S. D.; GUBIANI, P. I.; TEIXEIRA, W. G.; OLIVEIRA, S. R. de M.; VIANA, J. H. M.; TORNQUIST, C. G.; ANJOS, L.; SOUZA, J. J. L. L. de; RIBEIRO, E.; OTTONI, M.; MEDEIROS, P. S. C. de; REICHERT, J. M.; SIQUEIRA, D. S.; MARQUES JÚNIOR; DEMATTÊ, J. A. M.; DOTTO, A. C.; COLLIER, L.; VASQUES, G. de M.; VALLADARES, G.; PEDRON, F. A.; PEDROSO NETO, J. C.; FILIPPINI ALBA, J. M.; OLIVEIRA, R. P. de; CAVIGLIONE, J. H.; MIGUEL, P.; SANTOS, H. G. dos; FLORES, C. A.; LEPSCH, I.; GRIS, D. J.; ROSIN, N. A.; MOURA-BUENO, J. M. Bringing together Brazilian soil scientists to share soil data. In: REUNIÃO SUL BRASILEIRA DE CIÊNCIA DO SOLO, 12., 2018, Xanxerê. Solo, água, ar e biodiversidade: componentes essenciais para a vida: anais. Chapecó: Argos, 2018. Na publicação: Wenceslau Teixeira.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
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Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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